Tuin Urnen

Bezoek Onze Urnwinkel, Klik Hier

Als u besluit om de as van een overleden dierbare te bewaren dan hebt u een keuze hoe u dat wilt doen. U kunt de as bij zetten in een graf, het in een columbarium (urnenmuur) plaatsen, bij uzelf in huis neer zetten of, als u dat liever hebt, in de tuin neer zetten. U zult hiervoor wel een geschikte tuin urn moeten kopen want het is zeer vervelend als er iets met de as gebeurd omdat de urn die u hebt gekocht niet geschikt is voor plaatsing in de tuin.

Tuin urnen zijn er in vele soorten en maten maar ze hebben allemaal gemeen dat ze van materiaal gemaakt zijn dat waterdicht is en weersbestendig. Ook als u een urn onder een afdakje plaatst, heeft het vocht in de lucht en eventuele vorst een te grote invloed op de urn. Een urn voor de tuin is dan ook gemaakt van een harde soort natuursteen, keramiek of RVS. Glazen urnen zijn in mindere mate geschikt voor gebruik buitenshuis maar er zijn wel enkele modellen waarvan het mogelijk is om ze buiten te plaatsen. Bij urnen voor de tuin moeten kunt u zelf bepalen waar u ze neer zet, het is echter aan te bevelen om ze op een stevige ondergrond te zetten en niet direct in het zand. Dit voorkomt onnodig onderhoud en eventuele krassen bij het schoonmaken. Ook is het bij het plaatsen van een tuin urn van groot belang dat u zorgt voor een goede afdichting van het deksel, als dit niet goed gebeurt dan wordt de as in de urn nat. Het deksel van tuin urnen wordt over het algemeen afgedicht met siliconen kit of een gelijkwaardig afdicht middel.

Tuin urnen kunnen gemaakt zijn van natuursteen, hierbij moet u er rekening mee houden dat hardere steensoorten geschikter zijn dan zachtere steensoorten. Er zijn ook zachter steensoorten die zo poreus zijn dat ze volledig ongeschikt zijn voor buiten gebruik. Harde steensoorten die erg geschikt zijn voor tuinurnen zijn bijvoorbeeld graniet, marmer en basalt. Vanwege het feit dat harde steensoorten moeilijker te bewerken zijn zullen de vormen een stuk eenvoudiger zijn. De buitenkant van de urnen van harde steensoorten wordt volledig gepolijst waardoor de mooie kleuren van de steen extra opvallen en de buitenkant helemaal waterdicht wordt.

Een tuin urn dia van keramiek gemaakt is kan erg veel verschillende vormen hebben. Omdat keramiek altijd handgemaakt is kan de maker zich helemaal uitleven op het ontwerk zolang het maar praktisch is en een waardige herinnering aan uw dierbare kan zijn. Een ontwerp kan ook een heel stuk ingetogener zijn door urn door een pottenbakker op een draaitafel te laten maken. Op deze manier krijgt u een ronde urn waar eventueel wat zaken aangeplakt kunnen worden. De laag galzuur die voor dat de urn de laatste keer gebakken wordt is aangebracht zorgt er voor dat vocht geen kans heeft om in een keramische urn binnen te dringen. Urnen voor de tuin worden vaan voorzien van een zuil of een sokkel om te voorkomen dat de urn te dicht bij de grond staat. De hoeveelheid vocht dicht aan de grond maar ook het opspattende zand en de nachtvorst kunnen een nadelige invloed hebben op tuin urnen.

Urnen van RVS zijn vanwege de kwaliteiten van RVS uitermate geschikt om als urn voor de tuin te dienen. RVS 316 wordt niet aangetast door de regen en ook voor vorst is het ongevoelig, wel moet natuurlijk het deksel goed verlijmd zijn om het binnen dringen van vocht te voorkomen. Ook een plaatsing zonder dat het direct in aanraking is met zand is aan te bevelen omdat zand kan krassen bij het schoonmaken.

Glas is op zich een materiaal dat geen water door laat, voor tuin urnen is het wellicht minder geschikt omdat sommige glazen uren redelijk breekbaar zijn. Er worden echter wel glazen urnen gemaakt die wel geschikt zijn voor gebruik als tuinurnen, deze hebben dan ook een dikkere wand als andere en dan vooral geblazen glazen urnen. Combinaties van de hierboven genoemde materialen zijn vrijwel altijd geschikt om buiten te plaatsen. Bij elke urn die u op de door ons aangeprezen website vindt staat vermeld of deze geschikt is voor het plaatsen in de tuin. Als u twijfels of andere vragen hebt kunt u contact opnemen met de medewerkers van de Urnshop.