Verloop Crematie

Bezoek onze Urnwinkel, Klik Hier!

Naast het begraven van de overledenen is het sinds 1955 legaal mogelijk om de overledenen te cremeren en sinds 1968 is crematie gelijkgesteld aan het begraven. Wat is nu precies het verloop van een crematie en hoe gaat het in z’n werk?

Het verkoop van een crematie is voor een groot deel zelf in te vullen maar zal altijd een aantal vaste onderdelen bevatten. Nadat de bezoekers ontvangen zijn in de ontvangstruimte zal de uitvaart begeleider de bezoekers meenemen naar de aula, in de aula zal de daadwerkelijke uitvaartplechtigheid of crematie ceremonie plaats vinden. Hierbij is van alles mogelijk, vanzelfsprekend zijn hier sprekers die namens familie, vrienden, collega’s of andere betrokkenen het woord kunnen voeren. Ook muziek is mogelijk omdat de crematoria de beschikking hebben over het afspelen van muziek. Crematoria hebben over het algemeen een ruime keuze aan passende muziek die tijdens de crematie ceremonie gespeeld kan worden. Mocht het crematorium uw keuze aan muziek niet hebben dan kunt u dit tot een dag voor de crematie zelf aanleveren. Als u voor de crematie ceremonie live muziek wil hebben dan is ook dit mogelijk, neem hiervoor wel contact op met het crematorium of laat uw uitvaart begeleider dit regelen. Zelfs de plechtigheid op video vastleggen is mogelijk maar dit moet u in veel gevallen zelf regelen. Mocht u veel mensen bij een crematie verwachten geef dit dan tijdig aan bij uw uitvaart begeleider of bij het crematorium, over het algemeen is de aula of de koffiekamer wel langer te gebruiken maar men moet dit vooraf weten.

Hoe de kist met de overledene aan het einde van de crematie ceremonie de aula verlaat is afhankelijk van het crematorium. Hierbij zal de kist naar beneden gaan, door de muur naar achteren of sluit er een gordijn, in uitzonderlijke gevallen blijft de kist staan terwijl de bezoekers de aula verlaten. Het is altijd verstandig om bij uw uitvaart begeleider te informeren naar het verloop van een crematie, er zijn bij verschillende crematoria immers verschillende mogelijkheden. Na de crematie ceremonie wordt over het algemeen van de koffiekamer gebruik gemaakt. Ook dit onderdeel van de crematie kunt u voor een groot deel zelf invullen, meestal wordt gekozen voor koffie met iets er bij zoals cake of koek. Als u liever warme broodjes, haring, frisdrank of een borrel aan wilt bieden dan kan dat vaak ook, u moet dit wel van te voren met het crematorium regelen of het door uw uitvaart begeleider laten regelen.

Cremeren is het verbranden van het stoffelijk overschot van een overledene. Voor het cremeren maakt een crematorium gebruik van een oven. Voordat de overledene na de plechtigheid in de over ingevoerd wordt worden eerst metalen of plastic handvaten van de kist verwijderd, dit is nodig om zowel de oven en het milieu te beschermen. Ook zal een medewerker van het crematorium een identificatie procedure doorlopen waarbij gecontroleerd wordt of alle benodigde documenten in orde zijn. Op dit moment wordt een vuurvat steentje bij de kist geplaatst die ook met de kist in de oven zal gaan. De werking van de crematie is verder volledig automatisch, zodra de kist ingevoerd wordt de oven neemt de computergestuurde oven het proces over. Na een periode van één tot vier uur is de over klaar met het cremeren en zal de as nadat het is afgekoeld geruimd worden. Omdat tijdens de werking van de crematie oven sierraden en andere metalen niet verbranden zullen deze nu verwijderd worden en ook het vuurvaste steentje zal nu verwijderd worden. Nadat de as vervolgens vermalen is zal de as in een asbus geplaatst worden, in het deksel van deze asbus zal het identificatie nummer van het crematorium en de gegevens van de overledene geslagen worden.

Na een wettelijk vastgestelde periode van minimaal een maand na de crematie ceremonie kan de as worden opgehaald door de nabestaanden om zelf in een urn te plaatsen of te verstrooien. Als u dit liever niet doet dan kan het crematorium de verstrooiing ook voor u regelen, ook kan de as in het columbarium (urnenmuur) van het crematorium bijgeplaatst worden. Ook hier zijn er weer veel mogelijkheden waar u bij het crematorium of uw uitvaartbegeleider naar kunt informeren. Let wel op dat aan extra diensten vaak extra kosten verbonden zitten, voor de bijzetting in een nieuw graf zult u een graf aan moeten schaffen en voor bijzetting in een bestaand graf zult u de kosten voor het openen en te sluiten moeten betalen. Ook een plaats in het columbarium op een begraafplaats zal meestal gekocht moeten worden. Voor het uitstrooien van de as anders dan op daartoe aangewezen strooiveldjes zult u bij de lokale overheid toestemming aan moeten vragen, dit hoeft uiteraard niet als u na de crematie de as in zee uit wilt strooien.

Er is tegenwoordig bij een crematie ceremonie zeer veel mogelijk en u doet er goed aan om hiervoor navraag te doen bij een crematorium of uw uitvaart begeleider. Zij kunnen u precies vertellen wat de mogelijkheden zijn, waar u op moet letten en waar u zelf voor moet zorgen.